Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 07:40 - Сензационно съобщиха, че е открита Божествената частица
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
0



Научният  свят е възбуден от възможна сензация в областта на физиката: „Божествената искра“  или   бозонът Хигс, който не  за първа година се опитват  да се намерят учените, работещи с Големия адронен ускорител,  е възможно да е  открит.

В блога на Питър Войт, математик от Колумбийския университет (САЩ) е  публикуван такъв документ.

Човекът, който е изпратил документа, не е посочил името си. Самият  Войт твърди, че не е  свързан  с учените, работещи в ускорителя, а източникът на публикацията не му е известен, пише   британският  вестник The Daily Mail.

Авторите на документа заявяват, че са открили следите от разпада на бозона Хигс на два фотона.

Масата на бозона, според тези  данни трябва да бъде около 115 GeV по  скоростта на светлината на квадрат.

Много учени смятат, че документът е  подправен. Известни физици   отбелязват, че отчетът е базиран на анализ на сравнително малко количество данни.

Но ако откриването  все пак е станало, това ще доведе до пробиви във  физиката на елементарните частици, което ще позволи по-добро разбиране на Вселената.

Хигс бозонът е  една хипотетична частица, която все още не е фискирана, но чието съществуване е теоретично предсказано в стандартния  физически модел на света.
Тази частица, смятат физиците, придава маса на всички останали частици. Тя е изиграла решаваща роля във формирането на Вселената след Големия взрив.
В  началото на април бе съобщено за откритие, направено в ускорителя   Tevatron.

Сблъсквайки в ускорителя  протони и антипротони, физиците планирали  да   получат добре познатия на  науката W-бозон. Но  в допълнение към очаквания брой на частиците в разпада, учените открили и още нещо. Това означавало, че в първоначалния сблъсък  е участвала  неизвестна на  учените частица.

Както смятат американски физици, това може да свидетелства за идентифицирането на нови сили на природата. Находката е свързана с понятието маса и с начина, по който физическите тела я получават.

Много неща остават неясни, но с едно нещо учените са съгласни, това вероятно не е точно  бозона   Хигс, улавянето на който трябва да  отговори на въпроса за същността на масата.


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 725564
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930