Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2011 07:17 - Климатът се преобърна. Замразената Европа
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове:
1



Кметът на Икалуит, столицата на канадската територия Нунавут, беше принуден  да отмени парада на моторни шейни, предвиден  за Нова година. Причината: твърде малко сняг. A от другата страна на aмериканския континент,  в Джорджия, където са привикнали към  жарко слънце, жителите на Атланта са принудени да се учат на непозната работа – почистване на снега. Какво се случва? -пита авторът на статията. „За втора поредна година арктически студ скова южните райони на Европа и Съединените щати, докато в Канада и Гренландия се отбелязват зимни температури  със 7 градуса над нормата. Това е истинска промяна на климата. Виновно е отслабването на атмосферната циркулация , която играе важна роля в поддържането над Арктика на постоянен поток от много студен въздух“ – теоретизира “ Ню Йорк таймс“. Поради това отслабване, масата студен въздух започва да напуска Северния полюс в посока юг. Важно е да се разбере дали това явление е свързано с бързото изменение на климата в резултат на глобалното затопляне. Някои учени потвърждават съществуването на тази връзка, докато други смятат, че последните климатични явления не са нищо извънредно и са необходими  по-дългосрочни проучвания.
Експертите обясняват, че ледът, чиято площ през последните десет години е намаляла с повече от 30%, играе важна роля в отразяване на слънчевата светлина. Свиването на полярната ледена шапка през лятото прави възможно абсорбирането на топли маси   океански въздух. Именно  тази топлина, натрупана в излишък, може да бъде основният виновник за тежката  зима в Европа и Съединените щати. Според теориите на тези учени, в Северното полукълбо циркулират бързи  въздушни потоци наречени струйни потоци. Предполага се, че увеличената разлика в налягането между полярните региони и средните ширини,  води до бързо завъртане на студен въздух в тесен кръг, който се формира на Северния полюс. Когато намалява разликата в налягането,   потокът отслабва и започва да се разпространява на юг, носейки студени маси в средните ширини, а горещите течения – в посока на Северния полюс.
Подобен ефект се наблюдава при отваряне на вратата на хладилника: студеният въздух “изтича„ в кухнята, а топлия въздух в стаята може, от своя страна, да проникне в хладилника.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 727350
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930