Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 07:17 - Великото преселение на животните започна
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1584 Коментари: 2 Гласове:
1



Глобалното затопляне на океаните се превръща в най-голямото преселение на морски животни за последните 2 милиона години, алармират учени.
Риби и  ракообразни , които са живеели по-рано само в тропическите области,  все по-често се срещат в северните води.
Тези данни са от голям изследователски проект, проведен от  седемнадесет световни институти.
Сред тях най-изучена е появата на отровни топловодни медузи в Северния Атлантик. Медузата от подвида Pelagia noctiluca (силно отровни същества, които имат страшен вид и светят в тъмното!)  все повече се превръща  в причина за масово закриване на плажове, където те не са срещани изобщо преди.
Но медузите са опасни не само с отровата си. Те   също така активно се хранят с малки риби и изследователите ги смятат за изключително опасни за тях.image
Има още по-страшна новина. Оказва се, че още по- отровните медузи – португалско корабче (Physalia physalis),  също мигрират далеч на север  и все по-често се срещат дори и край бреговете на Великобритания, докато обичайното им място са субтропиците и тропиците.
Сред другите открития е забелязаният през 2010 г.  голям  гренландски сив кит край бреговете на   израелския  град Херцлия. За първи път тогава учените са успели да наблюдават тези бозайници в Средиземно море.
Те са направили  поразителното заключение, че китът е доплувал там чрез канадския Северозападен леден пролив, където години по-рано е забелязан проход сред разтопените ледове.
В допълнение  учените казват, че са открили и планктон в тези части на Северния Атлантик, където не е имало най-малко от 800 хиляди години.

Всичко това е много тревожен знак и показва нещо, което няма аналог в последните 2 милиона години - миграция на живи организми в резултат на глобалното затопляне.
„Прагът вече е минат – казва Филип Рийд от научния фонд Alister Hardy Foundation (Плимут)  и последиците ще бъдат потресаващи. Много видове са изчезнали поради появата на нови на тяхна територия от други места. Това ще има безпрецедентно влияние върху Северния Атлантик.“
Заради  миграцията на планктона тече и масова миграция на  тези видове, които се хранят с него - китове, риба, и така нататък. Това ще  промени цялата биосистема на океана.




Гласувай:
1



1. анонимен - Човекът много обича да се поставя на ...
29.06.2011 13:58
Човекът много обича да се поставя на първо място и най-горе в хранителната верига, но ми се струва, че ще ни се наложи да си платим за високомерието.
Природата много не се впечатлява всичките ни приказки и е въпрос на време да ни покаже, че си оставаме просто поредния вид от дългата нишка на живота...

А дали ще бъде част от експонатите в нечий музей, предстои да разберем. Може и скоро.

Уточнение: Физалията е по-известна като "португалска галера", а не корабче!

цитирай
2. анонимен - Би било коректно да добавите линк за източник
05.07.2011 19:21
http://30dumi.eu/2011/06/nay-golyamoto-za-poslednite-2-miliona-godini-preselenie-na-zhivotnite/

Да, "Прагът вече е минат".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 727825
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930