Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2011 07:26 - След 20-30 години водата ще е с цената на златото
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1999 Коментари: 1 Гласове:
0



Кърсти Дженкинсън заедно със специалисти от Института за световните ресурси – САЩ, изчислиха, че през изминалото столетие използването на вода е нараствало с два и повече пъти по-бързо, отколкото броят на населението на планетата. Според прогнозата им вече никак не е далече денят, в който ролята, каквато през 20-и век игра петролът, през 21-и век ще играе водата.
Изчисленията им показват, че в периода 2007-2025 година разходите на вода ще се увеличат с 50 на сто в развиващите се страни и с 18 на сто в богатите държави доколкото жителите на селските райони на развиващите се страни все по-често се преселват в градовете. Ще стига ли питейната вода за всички, когато жителите на Земята достигнат 9 милиарда човека?
Количеството на вода на Земята е изключително голямо, разсъждава  Роб Ренет, изпълнителен директор на Фонда за изследване на водите в Америка. Проблемът е в това, че 97,5 на сто от водата е солена, а две трети от прясната вода е замръзнала.
Към настоящия момент повече от 1 милиард души нямат достъп до чиста питейна вода, а повече от два милиарда живеят в неудовлетворителни санитарни условия, в резултат на което всяка година от болести, свързани с водата умират пет милиона души – най-вече деца. Само 8 на сто от запасите с прясна вода се използват вътрешно от човека. Около 70 % се използват за напояване, а 22 % за промишлени цели. Намаляването на количествата валежи и замърсяването на водата ще доведат до това, че някои реки ще изгубят сегашното си значение. По данни на Института за световните ресурси най-много ще пострадат басейните на реките Мъри и притокът й Дарлинг в Австралия, Колорадо – САЩ, Оранжевата река в ЮАР, Ботсуана, Намибия и Лесото, Янцзъ и Хуанхъ в Китай.
Мнението на американските специалисти по отношение на водата се споделя и от руски учени.  Главната беда при продължаване на сегашната тенденция на затопляне на климата ще бъде недостигът на вода, коментира Алексей Кокорин от руското представителство на Световния фонд на дивата природа. Широка полоса територии от Португалия до западните граници на Китай ще страдат от този проблем особено силно. В много райони ще продължава да намалява количеството на валежите, но не равномерно. Например в Централна Азия вместо пет малки валежа ще падат два проливни. И сега си представете, че дъждът е отминал, но прекалено старите иригационни съоръжения не успяват да задържат водата. Така че режимът на падането на валежите е много по-тревожно нещо, отколкото температурните промени, смята специалистът.
Нека си представим, че след 20-30 години  в Средна Азия водата ще бъде малко, което най-вероятно ще стане. Там обаче продължават да не преминават към капково напояване, нямат никакви съоръжения за съхраняване на вода.Ледниците толкова много са се смалили, че вече не са акумулатори на влага. При тях станаха бурни пролетни наводнения и прясна вода почти не остана.
Какво им остава да правят? Да заминат някъде. В съседните страни няма да отидат, защото там положението също е лошо. Най-вероятно ще се насочат към Русия. Но това няма да са няколко милиона човека както сега, а 20-30  милиона. Сериозен проблем, който може да доведе до поредната криза, предупреждават специалистите.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 09:49
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 719959
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031