Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 07:26 - Светът се управлява от една свръхкорпорация
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове:
2



Докато в Европа се борят с въздействието на икономическите сътресения, учени търсят причините за тях. И някои неща  вече се проясниха. Експерти от  университета в Цюрих, правейки строг  математически анализ на връзките между  водещи фирми в света, стигат до шокиращо заключение. image
Те откриват, че всички процеси на планетата  свързани с икономиката, по същество се ръководят от една гигантска корпорация. Т. е, може смело да говорим за съществуването на   правителство в сянка, което включва известни компании. imageВ опит да надникнат в глобалното икономическо задкулисие и да  видят в неговата сянка  кукловодите, учените в университета в Цюрих качили на  Суперкомпютър  всичко, което е известно за докризисните корпоративни връзки. След анализиране на движението на капитали за няколко години, машината извежда следната цифра: контролният пакет акции в „Корпорация Земя“ е собственост на 1 318 фирми, които владеят 60 процента от общите доходи на планетата.
„Спецификата на поведение на капитала е много подобна на поведението на наситения разтвор от   сол, захар или друго. И когато те започват да се утаяват на кристали, по-големите поглъщат по-малките от тях. Така е и във финансовата сфера. Големите предприятия поглъщат по-малките от тях „— прибягва до химически аналогии за да обясни законите на икономиката,  икономистът, президент на компанията за експертно консултиране „Neokon“  Михаил Хазин.
Търсенето на големите акули на капитализма напомня на опитите на физиците да погледнат в квантовия свят толкова далеч, че да намерят най-силното взаимодействие.
Швейцарците установили, че в откртитата икономическа структура има  ядро — 147  финансови и инвестиционни институции, контролиращи 40 % от световния пазар.
Списъкът се води от Barclay’s -  една от двете британски банки – в Топ 10, следва френската АХА и швейцарската UBS, останалите 7 места са заети от  американски фирми, а Топ 10 завършва с  Merrill Lynch.
Германската Deutsche Bank е на 12 място, но всъщност този рейтинг е формален.
Те, разбира се, имат различни имена, но бизнесът им е до голяма степен общ – и именно това е корпоративното чудовище, срещу което протестират на Уолстрийт. Неговите вътрешни връзки във вид на преплитащи се активи са  толкова силни, че когато те се прекъсват макар и само на едно място, избухва експлозия: на 34 място в списъка е  Lehmann Brother’s — с нейния фалит започва кризата през  2008 години.
"Няма  такива структури, които да прилагат такава регулация. Тъй като най-мощните структури са  МВФ, Световната банка,   Световната търговска организация. Ние всички знаем, че те са мощни. Те са под контрола на големите световни сили. Но държави, а не компании“, смята експертът Никола Вилньов.
Липсата на инструменти за влияние върху икономическите процеси е основният източник на проблеми. Изхождайки от това, образът на кукловода, който дърпа конците, е безсмислен. Дали би се случила криза ако  действително има сенчесто правителство?
"Правилата на играта  определя една тясно специализирана бизнескоропрация. Тя не само управлява. И опитите в условия на кризи да се упражнява такова управление,  води само до задълбочаването на кризата. Финансова пирамида от гледна точка на бизнеса няма ефект, защото след като слезете надолу 2-3 стъпка, ще загубите управляващите сигнали", казва икономистът Михаил Хазин.
Но в обратна посока, отдолу нагоре, идват много по-стабилни сигнали, които казват на тази суперкорпорация, че ако тя не управлява е време да се променят най-малко правилата на играта.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 727290
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930