Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2011 08:30 - Нещастия и загадъчна смърт се свързват с картините на велики художници
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 2635 Коментари: 1 Гласове:
1



В картините си гениалните художници не просто изобразяват пейзажи, лица или събития. В тях има нещо загадъчно, което не може да разчете и обясни нито една наука. Тази загадъчност може да означава всичко – радост, размисъл и дори – смърт.
Тайнственият портрет на Джокондата, създаден то легендарния Леонардо да Винчи, в продължение на много столетия е привлекателен за всички ценители на изкуството. Загадъчната непозната от портрета се усмихва и сякаш привлича с магнит зрителите към себе си. Джокондата или Мона Лиза се причислява към тези картини, които неведнъж са били копирани и фалшифицирани от художници и ученици. Но никой от тях не е достигнал въздействието на оригинала. Колкото и да се опитвали  да повторят дълбочината на очите у загадъчната жена на Леонардо, както и да майсторели изображението на тайнствената й усмивка, нищо не се получавало.
Удивлението обаче било голямо, когато се изяснило, че освен възхищение Джокондата оказва и негативно влияние. За това свидетелстват разказите на много хора, които специално са пътували, за да се полюбуват на произведението на изкуството, създадено от вдъхновения майстор Леонардо да Винчи. Подобна ситуация се случила и със знаменития френски писател Фредерик Стендал.  Той се приближил до картината и започнал втренчено да се взира в очите на тайнствената красавица, в нейната загадъчна усмивка. И в един момент припаднал.
Въпросът за това коя е непозната жена, изобразена на картината на Леонард, вълнува много изследователи. Много от тях поддържат версията, че художникът е изобразил 26-годишната Мона Лиза, живяла във Флоренция. И поради тази причина много често тази картина се нарича още Мона Лиза”. Напоследък обаче изследователите посочват друга версия. Според нея портретът е на Пачифика Брандано, любовница на Джулиано Медичи, който е брат на знаменития папа Лъв XI. Жената, избрана от художника за модел, имала лоша слава. Независимо от външната й излъчване, Пачифика можела да прелъсти всеки мъж в Италия.
Леонардо започнал тази картина когато бил на 61 години и я завършил на 67-годишна възраст. Но картината, в която той вложил толкова много от себе си, не му донесла щастие. В своя дневник записал, че той е бил създаден и разрушен едновременно от Медичи.
Изследователите на твореца смятат, че този запис има дълбок смисъл. За никого не било тайна, че за Пачифика говорили като за енергиен вампир. Тези, които били близко до нея постоянно, сякаш се топели. Смъртта застигнала мъжа й, когато той бил на върха на кариерата си. А смъртта на този толкова известен любовник Джулиано Медичи настъпила в резултат на  преяждане.
Гениалният художник Леонардо да Винчи не само разкрил вътрешната същност на своя модел, но успял да я предаде и на картината си.
Картината с Джокондата не е единствената, която притежава тайнствени способности. Подобни творби могат да оказват негативно въздействие не само на своите създатели, които ги рисуват в момент на особено вдъхновение, но и на тези, които просто идват и ги разглеждат по изложбите. Те са в състояние да причинят тъга, неуспехи и дори – смърт.
Много се е говорило за известния акт на вандализъм с картината на Иля Репин „Иван Грозни убива сина си”. Но малцина знаят, че Репин продължително време просто не е могъл да нарисува кръв на тази картина. Той разказвал, че всеки път започвайки работа, нещо го е спирало. Ставало му лошо и спирал да работи. Но и да се откаже от картината също не можел – тя го привличала с някаква невидима сила. Но колкото и да се стараел, картината не изглеждала жизнена. Той успял да й вдъхне „живот” едва, когато видял на улицата премазана от карета жена и нейното окървавено лице. С модела на художника, който той рисувал като сина на Иван Грозни също станала неприятност – Всеволод Гаршин умира, падайки по стълбите.
Отначало император Александър III забранил на територията на Москва да се показва платното „Иван Грозни убива сина си”. По-късно забраната била частично отменена и картината станала достъпна за разглеждане само от мъже. Жени и деца до платното не били допускани. Минали години и се оказало, че тази заповед на императора била далновидна. Изображението на кръв, изтичаща от човек, погледът на човек, който се намира на косъм от смъртта, има огромна енергийна сила. Така станало със студента Балашов – неговата психика не издържала. Той яростно започнал да реже картината без да дава сметка за действията си. Съдът го обявил за невменяем. Поетът Максимилиян Волошин казал в съда, че вината за случилото се е на самия художник, който напоил цялата картина със своята агресия.
От таланта на знаменитите художници страдали и техните жени и възлюбени. Колкото по-талантлив бил художникът, толкова по-ужасно свършвал животът на тези жени. Жената на Рембранд ван Рейн Саския умира, когато е едва на 30 години. Тя била негова муза и може да се види в много от картините му. Три деца той изгубил още докато били малки. Синът му Титус си отишъл от този свят на 27 години. Втората му жена също починала млада.
Най-известните картини на прочутия в цял свят испански художник Франциско Хосе Гоя са „Голата Маха” и „Облечената Маха”. Ролята на модел изпълнила херцогиня Алба, която се прочула с това, че отблъснала кралски любовник. Застарелият художник бил страстно влюбен в херцогинята и я изобразил на много портрети. Три години по-късно херцогинята скоропостижно се споминала, независимо, че била напълно здрав човек.
Известно е, че само на една от жените на Пабло Пикасо  й провървяло и с нея нищо лошо не се случило. Първата му жена била Олга Хохлова, която често може да се види в картините на майстора. Всеки път тя олицетворявала някакъв друг образ. Ту била представяна като замислена дева, ту във вид на дяволица. Тя полудяла. Югославската художничка Дора Маар също полудява. Мари-Тереза Уолтър, която родила дъщеря на художника, се обесила четири години след смъртта на Пикасо. С последната жена също всичко завършило трагично – тя се застреляла 13 години след смъртта на майстора. Нищо не се случило само на французойката Гило, която го изоставила след десет години съвместен живот.




Гласувай:
1



1. martosblack - а,според мен
06.11.2011 08:41
Джокондата е автопортрет на самият Да Винчи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 720049
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031