Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 07:10 - Скритата заплаха – събуждат се спящите вулкани
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1857 Коментари: 0 Гласове:
2



Учените по целия свят отбелязват с тревога рязко увеличение на вулканичната активност на Земята. Много от „спящите“ вулкани започват да показват признаци на живот. Особено опасни са т. нар. Супервулкани, чиято сила на изригване се равнява на експлозията на няколко ядрени бомби едновременно. Възможността за изригването е 12 пъти по-голяма от падането на метеорит. Вероятността, че това ще се случи в наше време е  0.15%, казват експерти. Ето и рейтинг на спящите вулкани, които могат по всяко време да се събудят.image

Убехебе
В списъка на пробуждащите се вулкани, този не е най-страшният. Намира се в планинска котловина, която е наречена Долината на смъртта в калифорнийската пустинята Мохаве, а  кратерът му  достига 1 км в ширина и 237 м дълбочина. Maгмата, която се натрупва в недрата му, може да срещне подземните води, което ще предизвика доста силна експлозия. Газовете ще излетят на повърхността със скорост от 320 км / ч, но тъй като вулканът се намира в необитаема пустиня, хората няма да пострадат от това  изригване.

Kaтла
Доста по-сериозни ще са последиците ако вулканът Катла изригне, който на 2-ри декември 2011 г. даде признаци на живот. Този гигант, скрит дълбоко в един от най-големите ледници в Исландия, заплашва Европа със сериозни бедствия. Диаметърът на кратера е  10 км, така че изригването може да доведе до катастрофални наводнения – след като ледът се стопи това ще отприщи стотици хиляди кубически метра вода, която ще се втурне към Атлантическия океан, помитайки всичко по пътя си. Облаците от пепел ще са   толкова плътни, че слънчевата светлина ще се отразява, и планетата ще започне да се охлажда. За токсичните свойства на дима няма какво да се говори – в радиус от няколко километра всички живи същества ще загинат.

Утурунку
Един месец по-рано, през октомври 2011 г. учени обявиха, че   боливийският Утурунку    бързо натрупва  магма и, следователно, скоро ще се взриви. И прогнозата в момента не е обнадеждаваща. Пепел и серни газове  може да достигнат до стратосферата и  като воал да покрият  земното кълбо. Газовете ще се превръщат в сярна киселина, която ще  пада  на Земята с валежите. Подобен ефект ще доведе до предполагаема ядрена зима.

Йелоустоун
За един от най-опасните вулкани на Земята се смята супервулканът, който се намира в Национален парк Йелоустоун в американския щат Уайоминг. В действителност, целият парк се намира в чашката  на вулкана. Неговото изригване ще предизвика планетарен катаклизъм. На хиляди километри около него ще загине всичко живо, потоци от лава може да покрият половината  САЩ, а пепелта му ще  обвие Земята. Глобалната температура веднага ще спадне с няколко градуса.

Тоба
Вулканът от остров Суматра е известен с най-мощните изригвания в историята. Преди около 70 – 80 хиляди години  той изригва толкова много лава, че тя може да покрие цялата територия на Русия с осемсантиметров  слой . А стълбът от пепел се е издигнал на височина от  50 км,  достигайки края на стратосферата. Заради последвалата вулканична зима рязко е намалял броят на живите същества, включително хората.

Таупо
Под живописно езеро на северния остров на Нова Зеландия се намира затихнал вулкан. След мощен взрив преди 26 500 година, когато на повърхността се изсипват около 530 кубични километра магма, които покриват всичко в радиус от 80 км, водата запълва чашката му. Сега вулканът е спокоен, но изригването на такива гиганти като цяло се се случва през интервали от хиляда години.

Лонг-Вели
Кратерът на вулкана, който се намира в Калифорния,  достига 2 600 м. Последният път, когато е избухвал е преди 700 000 години. Тогава магмата изпепелява всичко на хиляди километри около него. Вулканичната пепел покрива почти цялата западна част на САЩ.

Tейде
Третият по големина вулкан се намира в Тенерифе   – един от Канарските острови. В момента той бездейства, но има риск от  много голямо изригване. Международната асоциация по вулканология  го определя като един от от най-опасните вулкани в света.

Везувий
Неаполитанският вулкан веднъж вече е показвал своята разрушителна мощ. В I век  Пр.Хр. мощно  изригване унищожава римските градове Помпей и Херкулан. Тогава загиват 25 хиляди души. Везувий е тих  сега, но това предизвиква безпокойство. Експерти смятат, че колкото повече време той спи, толкова по-голямо ще бъде предстоящото изригване. Пепелта от него е в състояние да покрие цялата територия на Южна Европа.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 725731
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930