Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 07:40 - Учени предвиждат невиждани слънчеви бури през септември
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 6783 Коментари: 3 Гласове:
2



Космическата ера на човешката история, се оказва,  че съвпадна с период на необичайно висока слънчева активност, която стана известна с названието великият връх.
Изследвания на изотопи в леда и на дървесни пръстени показват, че тези страхотни слънчеви максимуми за последните 9300 години са били 24, казва Лука Барнард от Университета в Рединг (Великобритания). Това е към края си. Показателите за слънчевото магнитно поле скоро ще паднат, намалява броят на слънчевите петна, коронарната изригвания на маса ще се случват по-рядко според него.
Човек би си помислил: това е страхотно! Звездата ни ще е спокойна, ще спрат честите емисии към Земята, човечеството ще живее по-безопасно. Но не. Учените в този случай се страхуват от падането на слънчевото магнитно поле. От него зависят много неща. Силата на магнитното поле се контролира от количеството на слънчевата радиация в пространството близо до Земята. А източник на космически лъчи или радиация са галактическите космически лъчи и слънчевите енергийни частици, които се ускоряват от слънчевите изригвания. Това лъчение е много опасно. Това е заплаха за спътниците, радиацията може да навреди на астронавтите и дори на екипажите на самолетите, извършващи полети на голяма височина, пише science.compulenta.ru.
Намаляването на средното напрежение на магнитното поле на светилото ще увеличи броя на галактическите космически частици, достигащи околностите на Земята, прогнозира д-р Барнард. В допълнение се очаква, че въпреки намаляването на слънчевата активност това ще доведе до по-рядко, но по-високо освобождаване на енергийни частици, изригванията ще бъдат по-силни и ще причинят по-големи вреди.
Проблемът е, че сегашните космически летателни и въздухоплавателни средства са защитени само от нивото на радиация, която е наблюдавана по време на сегашната космическата ера.
Аз сравних сегашния максимум с предишните 24, казва ученият. Вярвам, че слънчевата активност ще падне до много ниски нива – до тази от XVII век. През този период се наблюдават само няколко слънчеви петна.
Според учения в близко бъдеще потокът на галактическите космически лъчи ще се увеличи  2.5 пъти в сравнение с сегашната им стойност, големите емисии на високоенергийните частици ще се случват два пъти за един век при сегашните пет пъти. Много по-вероятно е през следващите 40 години слънчевата активност да  намалее наполовина. При това положение потокът на галактическите космически лъчи ще се увеличи 1,5 пъти, и големи емисии на високоенергийни частици ще достигнат Земята осем пъти за един век. В резултат на това близо до планетата космическата радиация е вероятно да стане по-опасна.
Края на света – без светлина?
А краят на 24-ия „велик връх“ на Слънцето ще бъде отпразнуван с „фоерверки”! Най-истинският край на света е Земята да остане без светлина. Това пък е прогнозата на специалисти от НАСА. Те изготвиха най-мрачният доклад , наречен „Заплахите на космическото време: социални и икономически последици“ Според тях слънчевата активност в края на тази 2012 г. ни заплашва с глобалната катастрофа. Причина ще станат геомагнитни бури с невиждана сила, причинени от силни изригвания на Слънцето.
Последиците от една такава страховита слънчева буря ще са сравними с една ядрена война или с падането гигантски астероид на Земята, казва професор Даниел Бейкър, експерт по космическото време в Университета на Колорадо и ръководител на Комитета NAS, отговорен за изготвянето на доклада.
Началото на края на учените обещават да е много красив. На 22 септември 2012 г. над цялата Земя ще започне да мигат ярки и цветни проблясъци от северното сияние, на което преди  са се възхищавали само хората в полярните региони. То ще се вижда дори и през деня. След това ще гръмне „заря“ от електрически разряди и искри – като в холивудски трилър. Само че ще бъде много по-зле.
Приблизително за 90 секунди на планетата ще прекъсне електричеството. И първите най-засегнати райони ще бъдат онези, снабдени с ток по-добре от другите. Последващият  кошмар можете лесно да си представите – целият ни живот се основава на електричеството.
Американците прогнозират смъртта на милиони свои сънародници през следващата година след бедствието. И рисуват ужасна картина: спиране на влаковете, асансьорите, промишлено производство,  падащи спътници, самолети, спира топло- и водоподаването. Спират хладилниците, радиото, телевизията, комуникациите. Това е краят на света! Няма никаква светлина. И няма да има.
Изригванията на Слънцето са в резултат на смесване на газове. Понякога  се откъсват от повърхността на светилото десетки милиарди тонове гореща плазма. Тези гигантски букети се отправят към Земята със скорост милиони километри в час. Ускоряват се още по пътя. Въздействието им се поема магнитното поле на планетата.
Внезапни промени в електромагнитното поле на Земята показват силен постоянен ток. Именно той може буквално да изгори електрическата мрежа, която не е предвидена за такива натоварвания.
Най-уязвимите обекти са трансформаторите. Те бързо могат да прегреят и да се стопят. Според експерти в САЩ само за 90 секунди ще изгорят 300 ключови трансформатора. И без електричество ще останат повече от 130 милиона души. В другите страни най-вероятно няма да е по-добре.
Има и друга опасност, казва Даниел Бейкър. Така наречените свързани прекъсвания на тока. Енергийни мрежи на континентите са взаимосвързани. И дори загубата на всеки един възел ще предизвика каскада от проблеми. Например през 2006 г. едно от баналните изключвания на захранването в Германия доведе до серия от повреди на трансформаторни подстанции в цяла Европа. Във Франция пет милиона души останаха без електричество в продължение на два часа.
Експерти на НАСА също прогнозират слънчеви бури през есента на 2012 г., когато активността на звездата ни ще достигне максимум.



Гласувай:
2



1. анонимен - ШОКИРАЩО! ЗАЩО ПО МЕДИИТЕ НЕ СЕ Г...
21.09.2012 11:34
ШОКИРАЩО! ЗАЩО ПО МЕДИИТЕ НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА???? САМО В НЕТА!!!???? НИМА ТОВА ЗВУЧИ КАТО ШЕГА ЗА ПОВЕЧЕТО ХОРА! ЗА МЕН - НЕ!!!
цитирай
2. анонимен - :( 6te umrem li
22.09.2012 22:42
:( 6te umrem li
цитирай
3. анонимен - gMLduZzwjPtddyK
02.11.2012 00:47
TRKNpZ <a href="http://oltvqhhuhwbc.com/">oltvqhhuhwbc</a>, [url=http://lvuqmogrkhyn.com/]lvuqmogrkhyn[/url], [link=http://qifbxufzhmic.com/]qifbxufzhmic[/link], http://sgwfmnfrqwby.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 719925
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031