Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2016 16:26 - Алепо — перлата, която превърнаха в гробище в името на Халифата
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3206 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.02.2016 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
http://bgr.news-front.info

Ха̀леб (на арабски: حلب, книжовно - „Хальаб“, с ударение в началото според произношението на арабски), срещано и като Халѐб (с ударение накрая повлияно от произношението на турски език), наричан още Халеб аш-Шахба («прясно мляко»); също Халеп  (на турски), Алеп (на френски) и Алепо (на английски), на арабски: حَلَبُ Халеб, на арменски: Հալեպ Халеб, на гръцки: Αλέππο, Βέροια, на латински: Beroea) е град в Северна Сирия, център на едноименната административна област Халеб.

Със своите 2 132 100 жители към 22.09.2004 г. той е най-населеният град в страната, след като е изпреварил по жители столицата на страната Дамаск още в края на 1980-те год. В цялата област Халеб - най-населена в страната, живеят 4 868 000 души.


 Халеб е може би най-старият постоянно населяван град на земята. Разкопки показват възраст от над 6000 години п.н.е.

 Бил е столица на множество древни царства като Еблиатското, Аморейското, Асирийското, Нововавилонското и т.н.т и е покоряван от различни нашественици като гърци, римляни и византийци.

 Гърците са наричали града Берое, както Стара Загора. За пръв път арабите стъпват в Халеб през 637 година.

image

Завладян е от кръстоносците за кратко през 10 век. През 1138 година градът е сринат от зверско земетресение, при което загива почти цялото население от над 230 000 души.

През ХVІ век Халеб влиза в пределите на Османската империя, като става третия по големина град след Истамбул и Кайро. Столица е на Велика Сирия.

 Основното население на Халеб са мюсюлмани (араби и кюрди), но има и много християни (маронити), както и арменци и гърци.

 Интересен факт е, че в града «преди демократизирането му» е имало 48 християнски църкви. Какво има сега ще видите на снимките по-долу.

 От древни времена Халеб е център на текстилната промишленост.

image

Ще вметна, че голяма част от стоките с които търгувам ми ги доставяше от там моя много важна партньорка, женена за сириец.

 Нямате си представа какво невероятно разнообразие от галантерия се произвеждаше в тоя град — изумителни неща. Доста добра търговия вървеше покрай сирийската стока. Може да се каже, че съм лично засегнат от натрапената гражданска война там. С часове мога да ви разказвам за стандарта, за възпитанието на децата и въобще за благополучието на тоя град от първа ръка.

 Най-голямата забележителност в Халеб е древен замък, който се издига на платото в центъра на града (напомнящ много на Акропола в Атина), както и покритият централен пазар на града с обща дължина на галериите над 13 километра.

За Халеб (Алепо) сега се водят решителни боеве и овладяването му от правителствените войски на Асад може до голяма стапен да реши изхода на гражданската война в Сирия.

 Да пожелаем на сирийската армия бърза победа.

 На снимките ще видите Алепо ПРЕДИ и Алепо СЛЕД началото на войната в Сирия.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Северозападна Сирия 16-02-2016image




Гласувай:
2



1. didanov - На 11 октомври 1138 година в окол...
16.02.2016 16:57
На 11 октомври 1138 година в околностите на древния град Алепо се случва едно от най-разрушителните земетресения в човешката история.

По броя на жертвите, достигащи до 230 000 души, земетресението в Алепо се нарежда сред първите 4, отнели най-много човешки животи. Първенството в тази черна класация е за Голямото Китайско земетресение от 1556 година, когато загиват над 830 000 души. Второто място е за земетресението в Хансу, Китай от 16 декември 1920 година, отнело живота на над 273 000 души. Земният трус край бреговете на остров Суматра и последвалите го вълни цунами на 26 декември 2004 година вземат живота на над 230 000 души и това му отрежда третото място в класацията за най-смъртоносните земетресения в света.

Град Алепо (днес е наричан Халеб, Халеп или Алепо и се намира на територията на Сирия) е голям и многолюден търговски център в античността. Намира се в северната част на система от големи геоложки разломи, към която се отнася и депресията на Мъртво море. Тези разломи разделят африканската и арабската тектонични плочи, които се намират в постоянно движение и взаимодействат помежду си.

Летописецът от Дамаск Ибн ал Каланиси записва точната дата на разрушителното земетресение – 11 октомври 1138 година, сряда. Пак той посочва и броят на загиналите – 230 000 души. Мащабът на жертвите е смразяващ за онези времена. В Европа по това време са рядкост градовете с население, надхвърлящо 10 хиляди жители. В земите на бившата Византийска империя и някои от арабските емиратства има градове като Алепо, Константинопол, Антиохия, Александрия, в които населението надхвърля 200 000 жители.

Учените не са в състояние да определят магнитуда на труса. Знае се, че земетресението протича на няколко етапа. Ал Каланиси пише, че предния ден, 10 октомври, има по-слаб трус. Големият трус е на 11 октомври и е последван от по-слаби вторични трусове на 20 октомври, 30 октомври и 3 ноември.

В Алепо разрушенията са огромни. Крепостните стени на цитаделата на града се сриват от само себе си. В хрониките не са описани детайли около разрушенията. Само е отбелязано, че градът е унищожен.

Земетресението в Алепо “поставя началото” на последователни земни трусове в близкоизточния регион, които продължават почти цяла година. На 30 септември 1139 година друго голямо земетресение става край днешният град Ганджа в Азербайджан. Тогава от труса се срутва върха на планината Кяпаз и прегражда руслото на река Ахсу. Така се образуват няколко високопланински езера, най-голямото от които е Гьойгьол (Синьото езеро).

След разрушителният трус от 1138 година население, достигащо 200 000 е регистрирано в Алепо едва през XIX век. На 24 август 1822 година градът отново е ударен от мощен трус, пет години по-късно епидемия от чума отнася много човешки животи, а през 1832 година холерата още веднъж намалява броя на жителите на града.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908196
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?