Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2011 07:06 - Десетте чудеса на света, които ще изчезнат след 20 години
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
0



Туристическият портал Budget Travel е съставил списък на десет чудеса на света, които могат да изчезнат до 2030 г. Неизбежността на гибелта им ще привлече към чудесата допълнителен приток на туристи. Те ще искат да разгледат забележителностите на Земята, които в най-скоро няма да съществуват, твърдят експерти.
Белийзкият бариерен риф вече силно пострада през 1998 г., губейки на много места до 50% от коралите си. Неговите корали, както и преди, се обезцветяват – както в резултат на глобалното затопляне, както и поради човешката дейност.
Конгоанската впадина- вторият по големина масив джунгли след басейна на Амазонка.
До 2040 г., две трети от уникалната флора и фауна, според ООН, ще бъдат загубени в случай на отказ да се предприемат ефективни мерки за тяхната защита. Горите са подложени на жестоко изсичане заради пасища, мини и поради партизанската война в този район на Африка.
Намалението на площите на горите води до намаляване на поглъщането на въглероден диоксид, а оттам и дъждовете, което допринася за изменението на климата.
Мъртво море. През последните четири десетилетия, площта му е намалена с една трета и дълбочината му вече е едва 24 метра. Бившите плажове са на половин километър от брега.
Водата в Мъртво море идва само от река Йордан, но съседните страни, смучат от реката все повече и повече вода. В резултат на това след 50 години Мъртво море напълно ще изчезне. Още повече, че производителите на козметика и калиев карбонат постоянно изтощават минералните ресурси от морското дъно.
Национален парк Евърглейдс (Флорида, САЩ).
Блатата, които заемат по-голямата част от територията му, са подложени на замърсяване от околните ферми и от нахлуването на чужди същества. Да не говорим за факта, че 60% от местнота вода се изпомпва до близките градове и ферми.

В резултат на това, площта на парка – единственото място, където живее флоридската пантера, е намаляла наполовина от 1900 г. насам. В продължение на 40 години флоридската пантера, както и още 20 видове, могат да изчезнат напълно.
Мадагаскар.
Ако не се запазят горите на този островна африканска страна, след 35 години те ще бъдат напълно изсечени и изгорени, а техните обитатели ще измрат. Природните резервати заемат само 5% от острова, не позволявайки на животните да се движи безопасно по целия Мадагаскар.

Някои редки видове животни на островите дори не са били проучени и документирани и може да изчезнат, преди да има време да бъдат проучени и изследвани Малдивските острови. Ако глобалното затопляне продължи, тези острови, издигнати само на два метра над морското равнище, ще бъдат наводнени.
През 2008 г. президентът обяви придобиването на земя в други страни, особено в Индия, за преселване на гражданите, които са били принудени да напуснат домовете си, наводнени от океана. През 2009 г., за да подчертае предстоящата опасност, той проведе среща на кабинета под водата.
Северния и Южния полюс.
Глобалното затопляне застрашава изчезването на 80% от императорските пингвини от Антарктика. В Арктика, унищожаване заплашва полярните мечки, защото заедно с топенето на полярните ледове загиват цели екосистеми, включително и хранителните вериги. Нов лед вече няма да се формира в Антарктида след 20 до 40 години.

Популацията на тигрите.
Повече от половината тигри в света живеят в Индия. Всичко в света са останали само 3200, докато през 1900 г. само в Индия са били 100 хиляди. Напълно тигрите може да изчезнат до 12 години. За нуждите на традиционната китайска медицина се убива средно по един тигър на ден.
Резервати за тигри има, но те не осигуряват надеждни пътища за миграцията на женските, необходими за пълното възпроизводство на вида.

Джунглите Тахуману(Перу).
В перуанската провинция Мадре де Диос се намират почти всички запаси от махагон.
Но заради незаконната сеч изчезват горите. САЩ придобиват около 80% от махагона. Тъй като от всяко дърво може да се произведат мебели за един милион долара. Дървосекачите изграждат пътища, с които могат да проникнат в джунглата земеделските производители и ловците, като това на свой ред, притеснява местното население и унищожава екосистемата.

Освен това, добивът на злато, който е съсредоточен в съседните райони, води до замърсяване на въздуха и водата с живак.
Басейнът на Река Яндзъ.
Много наблюдатели, включително китайски официални лица вече признаха, че по-голямата част от видовете от флората и фауната, които обитават този естествен район, са под заплаха от унищожение.
Това се дължи на обезлесяването, строителство и формирането на водохранилища. Съществува и опасност от земетресения.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 726112
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930