Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 09:15 - То е живо! Живо е! Тук на Земята!
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1432 Коментари: 0 Гласове:
0



Американски учени работят по създаването на изкуствен живот, използвайки инструментите на съвременната генетика, пише The New York Times.
Приближава деня, когато химикалите в епруветката ще се превърнат в  жив организъм.
„Поколения от учени, деца и фенове на научната фантастика, живеят с  предположението, че първата среща на човечеството с извънземен живот ще се случи на червените пясъчни дюни на Марс  или ще бъде ознаменувана с мистериозен радио сигнал от някоя неоткрита звезда „-  пише авторът Overbay. image
Но благодарение на група от учени и биолози, това може да се случи на …. Земята.
Биолозите са на различни мнения за това каква трябва да бъде дефиницията за живота и дали въобще е нужна. Но повечето от тях са съгласни: основните характеристики на живота са  способностите да се размножава и адаптира.
Преди четири години  Джералд Джойс, професор в Scripps Research Institute и Трейси Линкълн, понастоящем изследовател в Университета на Масачузетс, създадават ин витро молекула РНК, или рибонуклеинова киселина, която може да се размножава и еволюционира.
В обикновения живот  РНК  синтезира протеини в съответствие с плана, който е кодиран  в ДНК. Но нито ДНК, нито РНК не са живи сами по себе си, както и всякакви други химически вещества.
Но в епруветка на д-р Джойс, специално проектираната молекула  РНК се е приближила до това състояние, започвайки да  пресъздава себе си  отново и отново, както и да еволюционира.
Но, както твърди д-р Джойс, „бихме искали от нашите молекули  нещо повече от това, само да се размножава.“
Възпроизвеждането влиза в задълженията на всеки жив организъм, обясни той, но земните организми са усвоили много трикове, за да подобрят шансовете си за успех – от пауновите пера до песните на кита.
Молекулите на Д-р Джойс засега не  изненадват със собствени  си изобретения. Но той казва, че това е само въпрос на време.
„Нашата цел е да им се даде възможност да направят това“ – казва той.

„Възможност да се синтезира живот е събитие от особена важност, като развитието на селското стопанство и обработката на метал – пише в свое съобщение Фрийман Дайсън, математик и физик от Института за високотехнологични  изследвания в Принстън.  – Никой не може да каже какво ще се случи „.
Всички познати земни организми са базирани на ДНК, въглеродни  молекули,  съдържащи инструкции за производството и функционирането на живите клетки, които са зашифровани  чрез използване на азбука, състояща се от четири букви.

Възможностите на новия живот са огромни. Той може да   използва    ДНК с друг генетичен код, който да се състои от повече или по-малко букви, може да се основава на сложна молекула, различна от ДНК, или на друг химичен състав, различен от въглерода, казва авторът.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 725895
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930