Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 08:14 - Всички ние живеем във въобрaжаем свят
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 2583 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човешкият мозък създава своя собствена версия на реалността, a  светът,  който виждаме около нас, само ни изглежда такъв, казва един от водещите британски учен. Професор Брус Худ ще представи границите на човешкия разум в поредица от престижни лекции за Кралския институт на Британия, най-старият  независим  изследователски център в света.
Психологът планира да наложи фалшиви спомени на цялата публика и с използването на джебчии да покаже колко лесно хората могат да бъдат измамени. image
Всичко това ще бъде представено в опит да докаже, че всички ние в много много по-малка степен контролираме собствените си умове и възприятия, отколкото бихме искали да си помислим.

„В значителна степен ние възприемаме света фрагментирано. Ние възприемаме само малка част от това, което действително се случва„ - казва в интервю за Times Худ.
- У нас се създава впечатлението за обширна панорама пред очите ни, но в действителност ние не виждаме повече от размера на собствените ни пръсти  на една ръка разстояние.
Останалото пространство се запълва от въображаема реалност, защото мозъкът се стреми ни създава стабилни условия за живот.“
„Макар да смятате, че вие сте човек и капитан на своя кораб, всъщност се оказва, че  много от процесите около вас ви контролират и създават нещата около вас и вашата среда“, – добавя ученият.
Худ ще чете в Кралския институт Коледна серия лекции, които е започнал още през 1825 г.  Майкъл Фарадей.
От тогава те са се провеждат всяка година,  с изключение на едно прекъсване по време на Втората световна война.

„Едно нещо мога да ви гарантирам: аз  ще заинтригувам публиката и ще я накарам да се замислят върху това, дали  някога отново ще се доверят на своя мозък“ – казва Брус Худ.

 




Гласувай:
3



1. sezoni - Привет ucugop
30.07.2011 13:22
Определено версията на професор Брус Худ , ме провокира да напиша този коментар ! Както знаят , компетентните по тази тема ,има няколко начина да се повлияе на подсъзнанието ! Като се внедряват мисли и въображаеми видения , тъй наречените халюцинации , които да се възприемат на съзнателно ниво , като реални , чрез хипноза , различни медикаменти и използване на псохотронните устройства ! Всъщност професор Брус Худ , не казва нищо ново като информация ! Аз може и да не съм професор по- психология , но знанията които съм придобила през годините - защото психологията ми е много повече от хоби , бих могла да кажа ,че ми е от любимите науки както философията , ми помагат да мисля логично , при дадени въпроси ! Вярно е , че всеки индивидуално си създава своя версия на реалноста , по- причина , защото всеки индивидуално има различен капацитет от знания , при това , не всеки има обективната истина , дали информацията коята притежава е достоверна или недостоверна ! Не бих разделила цялата информация която се възприема на различни категории , ( както при споменатите начини ) ,включително и когато придобиваме информация , когато разговаряме , под каквато и да е форма в общественото пространство , защото като цяло информацията се класифицира на посъзнателно ниво като субективна ! Субективната информация , както казах , е на несъзнателно ниво , независимо от това дали е достоверна или фалшива ! Информацията която е на съзнателно ниво , също както информацията в подсъзнанието , в много от случаите , също не е изцяло обективна , по-причина , защото не всичко което си мислим , че знаем , не е сигурно , че е истина! Възможно е да сме повярвали , защото сме имали доверие , защото в даден момент, ни се е искало да бъде точно така , както сме желаели ,което е самозаблуждение , или по-точно е , защото не сме проверили съзнателно , дали всичко което възприемаме като информация е истина !
цитирай
2. sezoni - ,
30.07.2011 15:13
Ето това е причината да се възприема по-малка част от действителноста! Разумът е съзнателна обективност ! Когато успяваме да анализираме информацията чрез анализ , по-обстойно , чрез проверка , която включва логичното мислене и максимално всичката информация , която трябва да имаме по-даден въпрос и да преразглеждаме всичката информация в съзнанието като подсъзнателна , тогава ще можем да преразпределим информацията в категориите като обективна истина и фалшива информация ! Ще оспоря твърденията на някои психолози които разделят информацията на съзнателно и несъзнателно ниво ,с това мое убеждение което представям , че не е правилно информацията да се класифицира по-този начин , защото като цяло , информацията в съзнанието е на несъзнателно ниво , което формира въображаемата реалност от липса на обективна истина ! По-правилно в случая е информацията да се категоризира като истинска или фалшива и тогава вече на съзнателно ниво да се възприема обективно реалноста ! Ще оспоря твърдението на професора , че не трябва да се доверяваме на мозъка ! Предполагам , тоест сигурна съм , че професорът по- психология е изучил анатомията на мозъка и му е известно , че мозъкът е най важния орган , от който зависят всички функции , от което зависи двигателната система на всички органи , активира вегетативната система и нервната система , която чрез емоциите определя нашето настроение , което оказва влияние също на здравословното ни състояние , интелекта , като начин на мислене и прогрес във всички аспекти , и най вече за еволюцията на Аза! При зададения от мен въпрос към професора Брус Хуг - би ли се отказал да се довери на мозъка си ? - предполагам , че ще ми отговори , че никога няма да се откаже от нещо което зависи цялостната му същност , най- вече като интелект , при който единствения начин за прогрес е мозъкът който е уникален с капацитета от възможностости , тогава бих му отговорила -защо тогава препоръчва нещо което на себе си не би препоръчал?
Аз бих препоръчала да се използва целия капацитет от възможности , които притежава мозъка ,за да се възприема обективно реалноста и защото е единствения начин , за да има еволюция и прогрес
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 727411
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930