Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 07:32 - Хората си заговориха с делфините
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
0



В продължение на години  хората  мечтаеха за възможността да говорят с животните. Сега това може да бъде постигнато от група американски учени. Те са в напреднала фаза по създаването на подводен компютър, който ще различава звуците на делфините и ще им отговаря в реално време. Изследователите се надяват да тестват устройството край бреговете на Флорида през следващите няколко седмици и, ако е успешно, това ще бъде голям пробив при установяването на връзка между хората и животните, пише The Daily Mail. Машината работи на принципа на хидрофона, който разпознава  звуците на делфините и указва посоката, от която са дошли.
Учените, водени от д-р Денис Херцинг ще запишат в своеобразен речник всички звуци, които делфините употребяват. След като направят това, изследователите ще трябва се научат с помощта на машината  да отговорят на делфините .
По-рано, биолози вече са общували с делфини. Херцинг и нейните колеги са установили обща примитивна форма на език, като използват звуци, символи и предмети.
Комуникацията между хората и делфините се заключава в това, че те си искали един на друг различни предмети.
За експеримента е ползвана голяма подводна клавиатура, където всеки клавиш, обозначен с определен  знак, при натискане издава звук с определена височина.
Когато   делфинът натискал определен клавиш, изследователите хвърляли във водата определен предмет.
Но  вместо да  използва клавиатурата,  делфинът просто подсвирквал съответстващия на клавиша звук и  учените му мятали необходимия предмет!
Така учените си играят с делфини от три години. Те открили, че мъжките се интересуват от общуването с хора  по-малко,  от по-младите женски.
Най-успешните научни изследвания се се  случили, когато биолози плували заедно с делфини, особено ако се използвал контакт с очи  и имитация на движението на другия.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 725758
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930