Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 07:25 - Климатът се преобърна. Замразената Европа- Нова теория
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1356 Коментари: 0 Гласове:
0



Според учените, топенето на ледовете е довело до рязка промяна на климатичните условия в Европа и САЩ, пише Corriere della Sera по материали на New York Times.
Кметът на Икалуит, столицата на канадската територия Нунавут,   беше принуден  да отмени парада на моторни шейни, предвиден  за Нова година. Причината: твърде малко сняг. A от другата страна на aмериканския континент,  в Джорджия, където са привикнали към  жарко слънце, жителите на Атланта са принудени да се учат на непозната работа – почистване на снега. Какво се случва? - пита авторът на статията. „За втора поредна година арктически студ скова южните райони на Европа и Съединените щати, докато в Канада и Гренландия се отбелязват зимни температури  със 7 градуса над нормата. Това е истинска промяна на климата.
„Виновно е отслабването на атмосферната циркулация , която играе важна роля в поддържането над Арктика на постоянен поток от много студен въздух“ – теоретизира “ Ню Йорк таймс“. Поради това отслабване, масата студен въздух започва да напуска Северния полюс в посока юг. Важно е да се разбере дали това явление е свързано с бързото изменение на климата в резултат на глобалното затопляне. Някои учени потвърждават съществуването на тази връзка, докато други смятат, че последните климатични явления не са нищо извънредно и са необходими  по-дългосрочни проучвания „- пише авторът.
„Експертите обясняват, че ледът, чиято площ през последните десет години е намаляла с повече от 30%, играе важна роля в отразяване на слънчевата светлина. Свиването на полярната ледена шапка през лятото прави възможно абсорбирането на топли маси   океански въздух. Именно тази топлина, натрупана в излишък, може да бъде основният виновник за тежката  зима в Европа и Съединените щати. Според теориите на тези учени, в Северното полукълбо циркулират бързи  въздушни потоци наречени струйни потоци. Предполага се, че увеличената разлика в налягането между полярните региони и средните ширини,  води до бързо завъртане на студен въздух в тесен кръг, който се формира на Северния полюс. Когато намалява разликата в налягането,   потокът отслабва и започва да се разпространява на юг, носейки студени маси в средните ширини, а горещите течения – в посока на Северния полюс.
„Подобен ефект се наблюдава при отваряне на вратата на хладилника: студеният въздух“ изтича „в кухнята, а топлия въздух в стаята може, от своя страна, да проникне в хладилника“ – обяснява авторът.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 725912
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930