Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2011 18:57 - Ледниковият период настъпва през 2020
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 1973 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Астрономи предсказват: след десет години на планетата Земя може да започне ледников период. Но дали в действителност ще се стигне до тази крайност?
Активността на Слънцето се понижава. А това предвещава катастрофични изменения на нашата планета. Подобни опасения вече плашат няколко различни изследователски групи. Един от признаците е, че Слънцето с голямо закъснение навлезе в поредния си 11-годишен цикъл на своята активност, който е 24 по ред  от началото на наблюденията. Следващият – 25-ти цикъл, който се очаква през 2020 г., също може да закъснее с някоя и друга година. Или пък въобще да не започне. За това сякаш свидетелства цяла редица от аномални процеси, случващи се сега с нашата звезда.
Например от Слънцето постепенно изчезват петната. По данни на Матю Пен и Уилям Ливингстон от американската Национална слънчева обсерватория NSO, натрупани от 1990 г. насам в сегашния цикъл петната са намалели двойно. А за 25-я си цикъл Слънцето напълно ще се изчисти. А това означава, че чувствително ще намалее и неговата активонст.
Група, ръководена от Ричард Алтрок, астрофизик от изследователска лаборатория на военновъздушните сили на САЩ, открили някои странности в движението на плазмените потоци вътре в Слънцето. А като следствие – и аномални изменения в магнитните полета.  Именно от тях основно зависи образуването на петната. В резултат Алтрок и неговите колеги също изключителна слабост в бъдещия 25-ти цикъл на слънчевата активност.
Още една група учени не е видяла в слънчевата корона – най-горещата и най-неспокойната част на светилото,     характерните признаци за подготовка на 25-годишния цикъл. Обикновено тези признаци стават видими дълго преди началото на цикъла, която още не е приключил предишният цикъл. През това време зоната на активност от високите ширини на Слънцето започва да се смесва с тази на екватора. А новото магнитно поле изтласкват остатъците от предишния цикъл към полюсите. Подобни процеси вече според учените е трябвало да започнат. Но тях ги няма. И това е обезпокоително.
Ако предвестниците за отслабване на слънчената активност се окажат правилно разтълкувани то Земята я очакват жестоки студове даже през лятото. Историята помни такива периоди.
Така наречените малки ледникови периоди са се случвали от 1310 до 1370 година, от 1645 до 1715 година. През това време броят на слънчевите петна стремително е падал в сравнение с обичайни години. Тогава са замръзнали реките Темза и Сена, а сняг е валял даже в Южна Италия.
Разбира се, учените не могат да направят прогноза с абсолътня точност. Но ако слънчевата активност продължава да се понижава, силното застудяване може да започне още през 2020 година. Или дори – по-рано. И никакво глобално затопляне, предизвикано от неразумната човешка дейност, няма да го спре.
Няма съмнение, че малък ледников период човечеството ще преживее. Но голям? Ами много голям?…
Според една от хипотезите нашата планета веднъж вече – преди около 700-800 милиона години замръзнала така, че се превърнала в ледено кълбо. За това свидетелстват утаечни ледникови слоеве, намерени едва ли не на екватора. Излиза, че ледове са сковавали сегашните тропически райони. Да не дава Господ нещо такова да се повтори. Човешката цивилизация едва ли ще преживее подобен катаклизъм.
Неотдавна ледената перспектива леко „претоплили” учени от СОЩ, Франция, Бразилия и Малайзия, които подробно изучили ледниковите утайки на територията на Бразилия. Според техните изследвания Земята все пак никога не се е превръщала в снежна топка. По всяка вероятност в тропическата зона е останала течна вода, там са се запазили растенията и животните. Там са дочакала края на катаклизма.
С други думи ако в далечното минало обледеняването на планетата не е било чак толкова екстремално, то би следвало и сега да не очакваме крайности.Този извод вдъхва някакви надежди.
Съществуват обаче и други търкувания за намаляването на броя на слънчевите петна, който факт никой не отрича.  Според старши научния сътрудник в Институтае по слънчево земна физика и директор на астрономическата обсерватория на Иркутския държавен университет Сергей Язев, няма да се случи нито прегряване, нито превръщането на Земята в ледена топка. Според него стават някои колебания в параметрите на климата, които са се случвали и друг път, ще се случват и в бъдеще. Но според него до ледников период няма да се стигне.

 




Гласувай:
0



1. injir - Da se nadyavame che lednikoviyat ...
08.10.2011 19:06
Da se nadyavame che lednikoviyat period shte e kratyk.
цитирай
2. penchoan - Нищо подобно няма да стане. След ...
08.10.2011 19:39
Нищо подобно няма да стане. След няколко години ледниците на полюсите ще се стопят и ще изчезнат. Сушата ще се намали с една трета, за сметка на океаните. Климатът ще бъде по-топъл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 725777
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930