Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 07:09 - Как да се спасим от края на света
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 2066 Коментари: 0 Гласове:
2



Ако все пак догодина през декември жителите на Земята ги заплашва Армагедон, какъв точно ще бъде той и можем ли и как да се спасим? Няма по-силен инстинкт от чувството за самосъхранение у човека и при животните, установили са специалистите.
Но в същото време природата непрестанно подлага на изпитание издръжливостта на човека и неговата способност да оцелява. Сега всички сме свидетели как световните катаклизми връхлитат хората в различни краища на света почти всеки ден, как броят на бедствията расте по геометрична прогресия. И някак си въпросът за идващия край на света става все по-актуален. Ако това, което се случва сега е вид предупреждение за наближаващия Апокалипсис, предречен в Библията, то как и къде може да се спаси част от човешкия род. Защото е ясно, че ако предреченото се случи, малцина ще оцелеят. Към днешна дата сценариите за края на света са много. Към всеки от тях има и специфична инструкция за оцеляване.
Първи сценарий: Падане на огромен метеорит на Земята. Някои обаче го отхвърлят от въздуха като малко вероятен в близко бъдеще, още по-малко – през 2012 година. Това поне показват наблюденията и изчисленията на астрономите.
Втори сценарий: Нов всемирен потоп. Тук се визират не аномални проливни валежи, а по-вероятно – огромно цунами. В зоната на риска ще се окажат най-напред градовете и селищата, разположени по крайбрежията. В зависимост от посоката на цунамито и мястото на възникването му могат да загинат такива големи градове като Ню Йорк, Лос Анжелис, Вашингтон, Буенос Айрес, Рио де Жанейро, Лондон. От лицето на Земята могат да бъдат изтрити цели държави.
При този сценарий инструкцията препоръчва възможно най-бързо да се избяга от крайбрежието към вътрешността на материка.

Най-безопасни ще се окажат тези територии, които са максимално отдалечени от водата. Не лоши укрития ще се окажат планините и техните най-високи точки спрямо морското равнище. Пита се в задачата: какво може да предизвика катастрофично цунами: Отговорът на учените е от много силно подводно земетресение или пък от рухването на вече слягащи се части от остров Ла Палма в океана.
Трети сценарий: Земетресенията. Всички вече знаят, че в сградите има по-опасни и по-безопасни зони. Хората биха могли да се скрият в безопасните зони, ако земетресението ги е заварило в помещение. Но когато става дума за земни трусове със сила от 9-12-а степен по 12-степенната скала, при които зданията се рушат като картонени къщи, превръщайки се в прах, то най-добре е да сме далеч от всякакви сгради.Трябва да се бяга на открити места, далече от многоетажните кооперации от железобетон, за да не се стоварят върху нас всички тези блага на съвременната човешка цивилизация. Според руски учени най-безопасно от тази гледна точка е да се живее на територията на Западно-Сибирската плоча. На нея практически не са регистрирани земетресения.
Четвърти сценарий:  Слънчеви бури. Идващата година заплашва да демонстрира на човечеството невиждани досега супер бури на земното кълбо, способни да повредят цялата електрическа мрежа и електрониката на планетата. Според инструкцията за оцеляване при този сценарий е необходимо да не се лети на самолети, които са натъпкани с електроника. Не трябва да се използват асансьори, трябва да се откажем от хладилниците, климатиците, от светлината въобще. Трябва да си осигурим запаси от дърва за огрев, свещи, храна, както в градината, така и в килера.
Само при такива обстоятелства ще може да се оцелее. Единственото, от което не може да се избяга обаче е от яростта на слънцето. В рисковите групи при този сценарий влизат хората, страдащи от сърдечно-съдови болести, в която група  към настоящия момент май влиза едва ли не цялото човечество.
Пети сценарий: Мега бури. Заради дестабилизираната атмосфера от година на година човечеството получава „подаръци” във вид на невиждани с разрушителната си мощ урагани, торнада, суши или наводнения, разрушаващи всичко по пътя си. Единственият начин за спасяване от тях са бункерите под земята. Не и при бедствени наводнения обаче. Освен това няма бункери за цялото човечество.
Шести сценарий: Разместване на магнитните полюси на Земята или сходната според разрушителния си ефект временна загуба на магнитните полюси. И първото, и второто означават че планетата ни от време на време може да изгубва своето защитно поле, което пази всичко Земята от гибелната слънчева радиация. Едното от тях може да се случи заради миграцията на земните полюси, а второто в резултат на временно спиране на земното ядро, при което магнитната сфера ще изчезне навсякъде, а Земята ще бъде връхлетяна не само от космически студ, но и от слънчев вятър.
И ако първото е просто само една лоша прогноза, разместването на полюсите вече е в ход – южният магнитен полюс сега се премества по посока на Австралия, а северният – по посока на Русия. Това означава, че „плешивините”, които ще се образуват, ще станат огнища на слънчева радиация на Земята. Това вече се е случвало в миналото на планетата ни, но не и в човешката ера от историята й. Възможно е спасение в бункери, но те по-скоро са фалшива панацея за спасение от подобен край на света.
Този списък със сценарии и препоръки за оцеляване може да бъде продължен. Лошото обаче е, че изборът на сценарий за края на света и оттам подготовката за оцеляване могат да се окажат грешни. Тези, които ще избягат от цунамито в някакво тихо селце в планините на Тибет например могат да се окажат в центъра на разлом на земната кора при земетресение, което означава гарантирана смърт. А бункерите, в които може да се оцелее от мега бури, могат да станат ковчези за колективни погребения.
Същото ще се случи и при връхлитане на космически студ от минус 273 градуса по Целзий или абсолютната нула. Бункерите ще се превърнат в огромни фризери, в които ще замразят живи скрилите се там хора от Армагедон. А тези, които пък ще се скрият от земетресенията на Западно Сибирската плоча могат да бъдат отнесени от Карско море, излязло от бреговете си.
При това положение струва ли си въобще човек да се крие и изобщо – може ли нещо да направи за спасението си? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Вероятно тук е уместен универсалният съвет, действащ при всеки един от сценариите за края на света: Да не се паникьосваме, да запазим човешкото си лице, да сме един до друг със скъпите ни хора, с които заедно да търсим място за спасение – това последното май е най- важното. А ако се окаже, че няма никакъв вариант за спасение, да посрещнем края на света заедно.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 720120
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031