Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2012 07:24 - Живот под водата – проекти за бъдещето
Автор: ucugop Категория: Други   
Прочетен: 2060 Коментари: 0 Гласове:
0



Миналата година населението на Земята вече  достигна   7  милиарда души и продължава да расте бързо. Според оценки на ООН  до 2050 г. то може да надхвърли девет милиарда. Ако прибавим към това и проблема с глобалното затопляне, тогава картината излиза доста тревожна. Поради топенето на ледниците нивото на световния океан  ще се повиши, така че голяма част от земята ще се окаже  под вода. Всичко това показва, че хората трябва да се научат да живеят и под водата. Ето защо  някои архитекти вече предлагат проекти на подводни или плаващи домове.  image
Когато тази идея се появява за първи път преди няколко години, не получава необходимото внимание. Много проекти в момента никой не помни. Едва наскоро, природозащитникът Морис Пико заговори отново за важността на подводните структури. Той припомня , интересна разработка на холандския архитект Моше Зварц. През 2008 г. той предложи да се преместят моловете и паркингите под каналите на Амстердам, столицата на Холандия, заради острия  недостиг на земя. Освен проблема с нарастващото население, холандците са загрижени и от наводненията, с които ги заплашва Северно море.

С цел по някакъв начин да се разрешат тези проблеми, Зварц подготвя интересен проект. Според неговата идея е  необходимо да се пресушат каналите и да се изгради  огромен подземен паркинг и търговски   развлекателен център, а след това да ги напълнят отново. През 2008 г.  предложението му не среща разбиране.
Сега има повече такива концепции, само че много по-мащабни. Архитектите се опитват да решат проблема вече не само на един град, а на няколко държави. „Глобалното затопляне ще се отрази на всички нас“ – казва дизайнерът, Джон Бауер от Австралия.
Например една австралийска компания - Arup Biometrics изложи своя версия на плаваща структура. Нейният проект Syph e  вдъхновен от … медузи. Морската столица се състои от острови и дълги „пипала“, които са потопени  във водата. С тяхна помощ градът произвежда електроенергия от кинетичната енергия на вълните. Хората ще могат да живеят в гигантски квартали на дълбочина от 400 метра. Основното предимство на този проект е, че морският град трябва да стане част от екосистемата без да замърсява  заобикалящата го  природа.
А  дизайнери от Малайзия предложиха идеята за воден небостъргач, само че обърнат с главата надолу. Тяхното творение се нарича буквално Water Scraper.
„Земята става все по-неподходяща за живот, така че хората трябва правилно да се адаптират, ако искат да останат да живеят на нея“, – смята Морис Пико, който напомни на обществеността за футуристичния   проект за подводни градове.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ucugop
Категория: Други
Прочетен: 719909
Постинги: 205
Коментари: 415
Гласове: 198
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031